فهرست مطالب

نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان
سال دهم شماره 2 (پیاپی 21، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید علی صادقی سنگده، محمدرضا طاطیان*، رضا تمرتاش، حمیدرضا ناصری صفحات 1-16

    چرای مفرط و مازاد بر ظرفیت مرتع یکی از مهم ترین عوامل موثر بر تخریب مراتع می باشد که موجب فشردگی خاک، افزایش میزان رواناب، تضعیف و تخریب پوشش گیاهی و تغییر ترکیب گونه ای مراتع گردیده و در نهایت میزان تولید علوفه و محصولات دامی را تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق اثر شدت های مختلف چرای گاو و گوسفند و چرای تلفیقی دام و مقایسه آن با شرایط قرق در مراتع هلیچال، مرسرک، شش جوله و بزکله بسوت شهرستان سوادکوه، استان مازندران بررسی شد. بدین منظور در هر یک از مناطق، پلات استاندارد ویتاکر اصلاح شده در دو تکرار مستقر و نمونه های خاک از عمق صفر تا 20 سانتی متری خاک برداشت و به آزمایشگاه انتقال یافت. تجزیه و تحلیل داده های خاک به کمک آنالیز واریانس یکطرفه و مقایسه میانگین با استفاده از روش دانکن انجام شد. نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین پارامترهای رطوبت، درصد رس، نیتروژن، پتاسیم، هدایت الکتریکی و فسفر وجود داشته است. بالاترین میزان نیتروژن (86/0 پی پی ام)، پتاسیم (3 پی پی ام) و هدایت الکتریکی (93/6 دسی زیمنش بر متر) در منطقه چرای تلفیقی و بیشترین مقدار درصد رطوبت (19/5 درصد) در منطقه قرق مشاهده گردید در حالی که حداکثر مقادیر فسفر (51/5 پی پی ام) در منطقه تحت چرای شدید گاو و حداکثر مقادیر رس (19/15 درصد)، در منطقه تحت چرای شدید گوسفند بدست آمد. براساس نتایج آماری تحقیق پیشرو قرق مرتع بر ماده آلی، کربن آلی، کلسیم، منیزیم، سدیم، pH، چگالی ظاهری وCEC  اثر معنی داری نداشته است. جمع بندی نتایج این مطالعه نشان داد که به ترتیب چرای تلفیقی (گاو و گوسفند) و چرای شدید دام خطری جدی برای سلامت اکوسیستم های مرتعی است که موجب کاهش کیفیت خاک و تسریع و تشدید فرسایش خاک مراتع می گردد.

    کلیدواژگان: چرای دام، تخریب مرتع، کیفیت خاک، مراتع ییلاقی، سوادکوه
  • مریم پاسالار، بهرام امیری*، فرود بذرافشان، مهدی زارع، محمد یزدانی صفحات 17-29

    رویکرد جهانی در تولید محصولات کشاورزی به سمت افزایش کمی و کیفی عملکرد گیاهان از طریق روش‏های مدیریتی نظیر کاربرد کودهای آلی و کاهش مصرف کودهای شیمیایی است. این آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل با سه تکرار و در دو چین در طی سال های 1396 و 1397 در شهر بندرعباس انجام گردید. عامل اصلی شامل فواصل آبیاری در سه سطح (آبیاری 80، 60 و 40 درصد ظرفیت زراعی) و عامل فرعی منابع مختلف کود در سه سطح (کود مرغی، کود گوسفندی و کود شیمیایی بر اساس نتایج تجزیه خاک و نیاز گیاه) و گونه‏های مختلف آتریپلکس (A.canascens، A.leucoclada و A.lentiformis) بود. نتایج نشان داد که افزایش تنش خشکی موجب افزایش نشت یونی و مالون‏دی‏آلدهید و کاهش محتوای نسبی آب برگ و محتوای کلروفیل برگ گیاه آتریپلکس شد. در آبیاری 60 و 40 درصد ظرفیت زراعی، استفاده از کود مرغی و کود گوسفندی سبب کاهش نشت یونی و مالون‏دی‏آلدهید برگ شد. در 40 درصد ظرفیت زراعی، ارتفاع بوته در کود مرغی و گوسفندی نسبت به کود شیمیایی افزایش 28 و 38 درصدی نشان داد. همچنین در 40 درصد ظرفیت زراعی، عملکرد بیولوژیکی در کود مرغی و گوسفندی نسبت به کود شیمیایی افزایش 4 و 8 درصدی نشان داد. افزایش محتوای فنل کل در تیمار کود گوسفندی نسبت به کود شیمیایی در آبیاری 40 درصد ظرفیت زراعی به دست آمد. در مجموع نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آلی از طریق بهبود صفات فیزیولوژیکی تا حدودی سبب تحمل به تنش کم آبی در آتریپلکس گردید. همچنین با اعمال تنش خشکی، کودهای آلی بیش از کود شیمیایی تاثیرگذار بود. به طورکلی، از یافته های این تحقیق نتیجه گیری می شود استفاده از کودهای آلی به منظور تامین تمام یا بخشی از نیازهای تغذیه ای آتریپلکس باعث حفظ عملکرد مطلوب گیاه آتریپلکس در شرایط تنش کم آبی می شود.

    کلیدواژگان: حاصلخیزی خاک، علوفه، عملکرد، مدیریت تغذیه
  • محبوبه عباسی*، محمد جعفری، وحید پایروند صفحات 30-44

    شناسایی عوامل بوم شناختی اثر گذار بر استقرار و پراکنش گیاهان دارویی جهت کشت و اهلی کردن آنها و کاهش فشار به منابع طبیعی اقدام اصولی و ارزشمند است. این مطالعه با هدف بررسی مهمترین عوامل بوم شناختی اثر گذار بر رویشگاه گونه Stachys lavandulifolia Vahl در مراتع الموت شرقی واقع در استان قزوین انجام شد. برای این منظور از الگوریتم بی نظمی بیشینه در نرم افزار MaxEnt استفاده شد. در عملیات صحرایی نقاط حضور گونه ثبت شد. همچنین در رویشگاه این گونه نمونه خاک با روش تصادفی- سیستماتیک (4 ترانسکت و 72 نمونه خاک) برداشت و اندازه گیری متغیرهای خاکی در آزمایشگاه انجام شد. برای ساخت نقشه های متغیرهای خاکی از روش های زمین آمار استفاده شد. در نهایت نقشه 19 متغیر محیطی شامل متغیرهای خاکی، اقلیمی و فیزیوگرافی وارد نرم افزار MaxEnt شدند. بر اساس یافته ها، میزان درستی نقشه مطلوبیت رویشگاه  95 ٪  به دست آمد، همچنین متغیرهای منیزیم خاک (3/1-3 میلی مولار)، ماده آلی، متوسط بارندگی سالانه (بیشتر از 400 میلی متر)، متوسط دمای سالانه، ارتفاع از سطح دریا (تا حدود 3100 متر)، به عنوان مهمترین عوامل محیطی مشارکت کننده در فرایند مدل سازی شناسایی شدند. رویشگاه مطلوب این گونه در منطقه در خاک هایی با بافت سنگین، هدایت الکتریکی حدود 150 میکروموس بر سانتیمتر و اسیدیته تقریبا خنثی (5/7) بوده است. همچنین، افزایش پتاسیم خاک بر استقرار این گونه تاثیر مثبت و افزایش درصد شن و آهک خاک بر آن تاثیر منفی داشته است. بررسی نتایج نشان داد که وسعت مناطق مطلوب برای رویش گونه مورد مطالعه 67/5599 هکتار می باشد که 93/7 درصد از کل منطقه مورد بررسی را شامل می شود.

    کلیدواژگان: الگوریتم بی نظمی بیشینه، نرم افزار MaxEnt، Stachys lavandulifolia Vahl، زمین آمار، مراتع الموت شرقی
  • کامبیز ابراری واجاری*، سجاد مرادی، بابک پیله ور صفحات 45-56

    پژوهش حاضر با  توجه به شرایط بوم شناختی موجود در جنگل های زاگرس و آگاهی از واکنش درختان جنگلی به این شرایط  و با هدف بررسی تاثیر برخی عوامل توپوگرافی، مشخصه های درخت بر مقدار زی توده ریشه های مویین درختان بلوط دارمازو (Quercus infectoria Oliv.) و مقایسه مقدار نیتروزن، فسفر و پتاسیم در ریشه های مویین این درختان در منطقه شینه قلایی لرستان انجام شد. بدین منظور ابتدا از روش نمونه برداری منظم تصادفی با شبکه آماربرداری 100×100 متر نمونه برداری انجام شد. مشخصه های درخت شامل قطر برابر سینه، قطر تاج، ضریب قد کشیدگی و ارتفاع درخت، همچنین غلظت سه عنصر NPK در دو طبقه ارتفاعی و مقدار زیتوده ریشه مویین در سه جهت شمال، غرب و شرق، در عمق 0 تا 30، شیب 15 تا 60 و ارتفاع 1300 تا 1500 متر اندازه گیری شد. آزمون t مستقل نشان داد که عمق (P<0.05) و جهات جغرافیایی (P<0.001) بر مقدار زی توده درخت دارمازو تاثیر معنی داری دارند. مقدار زی توده در عمق 30-15 سانتی متر و جهت شرق بیشتر است. اما ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی داری روی زی توده ریشه ندارد. نتایج آزمون تجزیه واریانس یکطرفه نشان داد مقدار زی توده در طبقه شیب 60-46 درصد بیشترین مقدار را دارد (P<0.001). همبستگی پیرسون نشان داد قطر تاج درخت و ضریب قدکشیدگی روی مقدار زی توده ریشه مویین درخت دارمازو تفاوت معنی داری دارد (P<0.001). ولی قطر برابر با سینه و ارتفاع درخت روی مقدار زی‎توده تاثیر معنی داری ندارد. همچنین مشخص شد دو عنصر نیتروژن و فسفر (P<0.05) و عنصر پتاسیم (P<0.001) تفاوت معنی داری روی مقدار زی توده ریشه مویین ایجاد می کند همچنین نیتروژن بیشترین همبستگی را با مقدار زی توده ریشه مویین در جهت مثبت و پتاسیم کمترین مقدار همبستگی را در جهت منفی دارد. آگاهی بیشتر از ویژگی های درختان با توجه به وضعیت توده های جنگلی می تواند در حفاظت و احیا  به ویژه در عملیات پرورشی آنها تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: بلوط، تاج درخت، ریشه، مواد مغذی
  • امیر میرزایی موسیوند* صفحات 57-67

    به منظور بررسی اثر چرا با شدت های متفاوت بر کمیت و کیفیت علوفه اندام های هوایی گونه Bromus tomentellus Boiss، دامنه های کوه گرین در شمال شرق شهرستان دلفان انتخاب شد. سه منطقه با شدت های چرایی متفاوت شامل منطقه قرق (مرجع)، چرای متوسط (کلید) و چرای سنگین (بحرانی) انتخاب گردید. در هر منطقه، نمونه برداری از پوشش سطحی به روش تصادفی سیستماتیک در قالب 30 پلات 1Í1 متر مربعی در طول سه ترانسکت به طول 100 متر انجام شد. خصوصیات پوشش گیاهی نظیر درصد تاج پوشش و تراکم و در ادامه تولید در واحد سطح به روش قطع و توزین محاسبه گردید. از اندام های هوایی گونه B. tomentellus در هر تیمار چرایی اقدام به برداشت اندام هوایی 60 پایه گیاهی گردید و به آزمایشگاه منتقل شد. در آزمایشگاه نمونه ها در داخل آون در دمای 65 درجه سانتی گراد خشک شده و آسیاب شدند و روی آن ها تجزیه شیمیایی صورت گرفت. برای مقایسه میانگین ها به ترتیب از تجزیه واریانس و آزمون توکی استفاده شد. نتایج نشان داد درصد پروتیین خام، پتاسیم، فسفر، کلسیم، ماده خشک قابل هضم و انرژی متابولیسمی، تراکم، تاج پوشش و تولید گونه مورد بررسی در مناطق قرق، چرای متوسط و چرای سنگین دارای اختلاف معنی داری هستند (01/0P<). در هر دو تیمار چرای سنگین و متوسط، پروتیین به ترتیب 28 و 8 درصد نسبت به منطقه قرق کاهش داشت. همچنین پتاسیم، فسفر، کلسیم، ماده خشک قابل هضم و انرژی متابولیسمی در دو تیمار تحت چرا دارای کاهش معنی داری نسبت به منطقه قرق می باشند. مقدار تولید، تراکم و تاج پوشش در منطقه کلید (به ترتیب 17، 16 و 31 درصد) و منطقه بحرانی (به ترتیب 42، 69 و 68 درصد) نسبت به منطقه مرجع کاهش دارند. نتیجه این پژوهش نشان داد که چرای سنگین و متوسط منجر به کاهش کمیت و کیفیت علوفه گونه B. tomentellus خواهد شد.

    کلیدواژگان: چرای دام، تخصیص عناصر غذایی، گونه B. tomentellus، دلفان
  • مازیار حیدری*، حسن جهانبازی گوجانی، مهدی پورهاشمی صفحات 68-78

    زوال درختان بلوط، یکی از مهم ترین معضل های مدیریتی در حوزه جنگل های زاگرس است و اولین نشانه های آن در تاج درختان ظاهر می شود. هدف از این مطالعه بررسی روند زوال درختان بلوط با ابعاد تاج متفاوت در جنگل های شهرستان بانه (شمال غرب استان کردستان) است. جهت اجرای این مطالعه، چهار رویشگاه در دامنه های شمالی (رویشگاه های سارکی و میرحسام) و جنوبی (بلوه و گندمان) در شهرستان بانه انتخاب شدند. در هر رویشگاه قطعات نمونه شناور (با 100 درخت) انتخاب گردید و درختان شماره گذاری و ثبت شدند (دو قطر بزرگ و کوچک تاج درختان). تاج درختان به هشت طبقه تقسیم شد. در پایان تابستان هر سال (سال های 1398 و 1399) وضعیت قرارگیری درختان در طبقه های پنج گانه بررسی و ثبت شد. از میانگین وزنی کدهای زوال جهت مقایسه سرعت زوال در دو سال متوالی و از آزمون نا پارامتری ویلکاکسون جهت مقایسه کدهای زوال در طبقه های سطح تاج در دو سال متوالی استفاده شد. نتایج آزمون ویلکاکسون نشان داد که در چهار رویشگاه مورد پژوهش، بین کدهای زوال از سال 1398 به 1399 اختلاف معنی دار وجود داشت. در رویشگاه های سارکی و بلوه (زوال)، بیشترین سرخشکیدگی و خشکیدگی تا 50 درصد در طبقات سطح تاج 11 و 17 مترمربع مشاهده شد. یافته ها مشخص کرد که در رویشگاه های شاهد (میرحسام و گندمان)، بیشترین افزایش درختان سر خشکیده در طبقه های سطح تاج 5 و 11 مترمربع وجود داشت. نتایج بررسی میانگین وزنی کدهای زوال چهار توده نشان داد که بیشترین افزایش زوال به ترتیب در طبقه سطح تاج 11 مترمربعی رویشگاه سارکی (با 67/0 افزایش) و  طبقه 5 مترمربع بلوه (با 33/0 افزایش مشاهده شد و بیشترین زوال در دامنه جنوبی مشاهده شد. جهت مدیریت توده های جنگلی در منطقه موردپژوهش، پیشنهاد می شود تمرکز عملیات پرورشی و حذف سرشاخه های خشکیده بر درختان با ابعاد کوچک تا متوسط متمرکز گردد (درختان با سطح تاج تا 25 مترمربع) و  روند زوال درختان بلوط در منطقه مورد مطالعه، پایش گردد.

    کلیدواژگان: پایش زوال، کلاسه های سطح تاج، درختان سر خشکیده، جنگل های زاگرس شمالی، رویشگاه
  • رویا عابدی*، لیلا سلیمان نژاد صفحات 79-92

    هدف اکوفیزیوگرافی تحلیل جغرافیای زمین و ارتباط فیزیوگرافی با اکوسیستم است. اکوفیزیوگرافی مبنایی برای فرآیندهای برنامه ریزی برای بررسی ویژگی های سیستم های زمین با توجه به تعاملات بین فیزیوگرافی زمین و موجودات زنده است. باتوجه به شرایط کنونی اکوسیستم ها و افزایش بلایای طبیعی و به منظور پایداری اکوسیستم، ارزیابی ویژگی های اکوفیزیوگرافیک زمینه ای برای حل مشکلات اکوسیستم ها فراهم می کند تا خدمات اکوسیستمی با کیفیت تری عرضه شود. با توجه به اهمیت نقش محیط در تعیین عوامل موثر بر انتشار، پراکنش و بقای جوامع جنگلی، پژوهش حاضر با هدف نمایش رابطه بین ویژگی های کمی درختان با عوامل فیزیوگرافی جهت دامنه و ارتفاع از سطح دریا مورد تحلیل قرار گرفت. این پژوهش از داده های نمونه برداری در قطعات نمونه مربعی به ابعاد 100 متر در 100 متر در توده های با غالبیت حضور درختان بلوط اوری و ممرز در سه دامنه ارتفاعی از 1200 تا 1600 متر بالاتر از سطح دریا و در دو جهت جغرافیایی شامل شمال شرقی و شمال غربی استفاده شد. برای به حداقل رساندن اثرات عواملی همچون تخریب انسانی، توده ها از مناطق کاملا حفاظت شده، انتخاب شدند. در هر قطعه نمونه قطر برابر سینه، ارتفاع کل و قطرهای بزرگ و کوچک تاج همه درختان اندازه گیری شدند. پارامترهای سطح مقطع (سانتمیترمربع)، مساحت تاج پوشش (مترمربع) و میانگین قطر تاج (متر) درختان محاسبه شد. آزمون های آماری شامل تحلیل واریانس و مقایسه میانگین ها به روش آزمون توکی در سطح معنی داری 05/0 به منظور بررسی اثر ارتفاع از سطح دریا و آزمون t مستقل برای بررسی اثر جهت های جغرافیایی با استفاده از نرم افزار R انجام شد. نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا و جهت دامنه بر روی ویژگی های قطر برابر سینه و سطح مقطع توده تفاوت معنی داری نداشت (05/0<p) اما بر ارتفاع درختان توده، میانگین قطر تاج و مساحت تاج پوشش توده تفاوت معنی داری داشت (05/0≥p). دامنه شمال غربی از نظر همه ویژگی های مورد مطالعه شرایط همگن تری داشت اما تغییرات در دامنه شمال شرقی بیشتر بود و ارتفاع و تاج درختان توده از دره به سمت قله به طور معنی داری بیشتر شد (05/0≥p). همبستگی معنی داری نیز بین قطربرابر سینه و سطح مقطع و همچنین مساحت تاج و قطر تاج به دست آمد (05/0≥p). عوامل اکوفیزیوگرافی مورد مطالعه شامل ارتفاع از سطح دریا و جهت دامنه بر روی برخی از ویژگی های کمی توده های بلوط اوری-ممرز در ارسباران تاثیر داشته و درختان به دلیل سرشت تمایل به سازگاری با محیط، تحت تاثیر این عوامل تغییرات معنی داری نشان داده اند. به این ترتیب که در دامنه شمال غربی در هر سه حالت در قله و دامنه و دره همگن تر بودند و در دامنه شمال شرقی از دره به سمت قله درختان از نظر اندازه بزرگتر بودند. این حالت برای سطح مقطع درختان نیز حاکم بود. اما اندازه تاج درختان که اجماع پارامترهای مساحت تاج و قطر تاج است در جهت شمال غربی در دامنه درختان تاج بزرگتری داشتند و در جهت شمال شرقی درختان قله مساحت تاج بزرگتری برخوردار بودند و این دو منطقه اختلاف معنی داری از نظر ویژگی های تاج نداشتند یعنی درختان در این دو منطقه از نظر ابعاد تاج مشابه بودند

    کلیدواژگان: ارسباران، اکوفیزیوگرافی، پارامتر کمی، جامعه گیاهی
  • ملوک رویان*، عادل سپهری، حسین بارانی، علی اقشاری صفحات 93-105

    ملخ مراکشی (Dociostaurus maroccanus Thunberg) یکی از مهم ترین گونه های ملخ در ایران و بسیاری از نقاط دیگر جهان می باشد که همه ساله خسارات زیادی را به مراتع و محصولات کشاورزی وارد می کند. از آنجایی که بخش مهمی از چرخه زندگی این آفت در مراتع سپری می شود، شناخت رابطه بین تراکم جمعیت آن و ویژگی های گیاهان مرتعی، در برنامه های مرتع داری و کنترل ملخ حایز اهمیت است. مراتع قره قر بزرگ در استان گلستان یکی از کانون های مهم فعالیت ملخ مراکشی است که همه ساله بخش هایی از آن مورد حمله این آفت قرار می گیرد. این مطالعه در فروردین 1399 و در زمان حضور ملخ در مراتع این منطقه انجام شد و طی آن، رابطه بین تراکم ملخ مراکشی و ویژگی های بیوفیزیکی پوشش گیاهی در مراتع این منطقه بررسی گردید. تراکم ملخ مراکشی با استفاده از پلات های یک مترمربعی و به شکل تصادفی سیستماتیک در سه سایت با تراکم های مختلف ملخ (بدون آلودگی به ملخ و با آلودگی های متوسط و زیاد) برآورد شد. ویژگی های گیاهی شامل درصد تاج پوشش، تراکم و ارتفاع پایه گیاهی به تفکیک فرم رویشی (گندمیان و پهن برگان) در هر پلات برآورد شد. همبستگی بین خصوصیات گیاهی و تراکم جمعیت ملخ با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بین تراکم جمعیت ملخ مراکشی و درصد تاج پوشش، تراکم و ارتفاع گندمیان همبستگی مثبت و معنی داری (به ترتیب با ضرایب تبیین 41/0، 45/0 و 34/0) وجود داشت و این ملخ زیستگاه هایی را که پوشش گیاهی غالب آنها گندمیان بودند، ترجیح داد. با این حال، در تفسیر نتایج باید دقت شود، زیرا ممکن است ترکیبی از عوامل محیطی مانند بافت خاک، میزان رطوبت و ایجاد سایه باعث ترجیح رویشگاه های گندمیان توسط ملخ مراکشی شده باشند. نتایج این پژوهش می تواند در پروژه های بوته کاری یا اصلاح مراتع و نیز در برنامه های مبارزه با ملخ مراکشی و یافتن مناطق با آلودگی شدید به این آفت، سودمند باشند.

    کلیدواژگان: آفات مراتع، طغیان ملخ، کنترل آفات گیاهی، مدیریت مرتع
  • مهرداد زمان پور*، مجتبی پاک پرور، احمد حاتمی، عاتکه ظهیریان صفحات 106-126

    شناخت اکوسیستم ها و پهنه بندی آن ها بر پایه ی ویژگی ها و حساسیت ها گامی ضروری در حفاظت از  طبیعت و پایداری زیستگاه های آن است. سامانهی طبقه بندی زیستگاهی تالاب های مدیترانه (مدوت) برای شناسایی تالاب ها با طبقه بندی پلکانی زیستگاه های آن ها به کار می رود، که در آن تالاب ها را با پوشش گیاهی غالب، خاک و آب شناسی شناسایی و مرزبندی می کنند. داده ها از بازدیدهای میدانی تهیه و با اطلاعات منابع پیشین ترکیب شد. با تصویر های ماهواره ای فصلی از 1376 تا 1388، و تحلیل آن در سامانه ی اطلاعات جغرافیایی در نرم افزار ArcGis داده های رژیم آبی به دست آمد. برای بخش هایی که اطلاعات آن کم بود، مانند گیاهان تالابی و جنس رخ نمون بستر دریاچه، بازدیدهای میدانی و نمونه برداری انجام شد. نمونه های گیاهی پس از شناسایی بر مبنای چرخه ی زندگی (یک ساله یا چندساله بودن)، و زیستگاه (بن درآب یا غوطه ور بودن) دسته بندی شد. لایه های رقومی همه ی این اطلاعات در نرم افزار Ilwis روی هم گذاشته شد، تا پهنه های گوناگون زیستگاهی جدا شود. زیستگاه با شناسه های بین المللی مشخص، و نقشه ی پهنه بندی زیستگاه ها تهیه شد. در مجموع 51 زیستگاه گوناگون شناسایی شد، که مهم ترین آن ها زیستگاه های دریاچه یی کرانه یی با پوشش گیاهی پدیدار ناپایدار با آبگیری گاه به گاه و شوری پلی سالین (607100 m2)، سطح آب پوش با پوشش نمکی و آب گیری گاه به گاه و شوری میکسوسالین LLOAIM (154561200 m2)، نارسته و پوشش نمکی با آب گیری فصلی و شوری میکسوسالین LLSASM (15790400 m2)؛ ماندآبی نارسته و پوشش نمکی با آب گیری فصلی و شوری میکسوسالین P-SASM (25967300 m2)، و پوشش نمکی با آب گیری گاه به گاه و شوری میکسوسالین P-SAIM (20503100 m2) است. در نتیجه ی این پژوهش و نقشه ی به دست آمده از آن گام نخست برای شناخت منطقه های حساس و آسیب پذیر تالاب، و سپس برنامه ریزی برای مدیریت کاربری و حفاظت از بخش های زیست بوم به ویژه جامعه های گیاهی آب زی تالاب برداشته شده است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم های آبی، دریاچه ی نیریز، جامعه های گیاهی، حفاظت، رده بندی، مدوت
  • نسترن نظریانی*، اصغر فلاح، حامد نقوی، حمید جلیلوند صفحات 127-138

    با در نظر داشتن وضعیت فعلی جنگل های زاگرس و ضرورت استفاده از اطلاعات مرتبط با مشخصه های کمی در مدیریت این جنگل ها، مسیله مهم آن است که اطلاعات دقیق تری تهیه گردد؛ تا مدیریت این حوزه با دقت بیشتری صورت گیرد. از این رو، یکی از راه های کسب اطلاعات آماربرداری، نمونه برداری به روش خطی (ترانسکت) است. در این راستا هدف پژوهش حاضر مقایسه کارایی طول خط نمونه ها با روش صد درصد و بررسی عملکرد این روش در جنگل با تراکم مختلف است. به منظور انجام پژوهش حاضر با در نظر گرفتن مساحت و توپوگرافی منطقه از یک شبکه آماربرداری مربعی به ابعاد 100×100 متر در جنگل های سامان عرفی اولادقباد واقع در استان لرستان استفاده شد. سپس30 قطعه نمونه یک هکتاری در منطقه پیاده و اطلاعات کمی درختان شامل تعداد در هکتار، قطربابرسینه، ارتفاع و دو قطر بزرگ و کوچک تاج درختان برداشت شد. در گام بعد با استفاده از شبیه سازی موقعیت درختان در محیط Arc Map10.3 اقدام به نمونه برداری خطی در دو حالت شد؛ به این ترتیب که ابتدا درون هر یک از قطعات یک هکتاری، خط نمونه هایی به طول 25، 50، 75، 100 و 125 متر ایجاد شد. سپس مشخصه های کمی درختانی که در طول خط نمونه های مذکور قرار گرفتند؛ اندازه گیری و یادداشت شد. در حالت دوم سطح جنگل مورد بررسی به سه طبقه با تراکم تاج کم (کمتر از 60)، متوسط (120- 60) و انبوه (بیشتر از 120) مترمربع در هکتار تقسیم شد و مجددا خط نمونه هایی با طول های مذکور ایجاد و اطلاعات آنها در هر یک از طبقات استخراج و مشخصه کمی آنها اندازه گیری شد. نتایج مقایسه مشخصه های تعداد در هکتار و تاج پوشش بین طول های مختلف خط نمونه تفاوت معنی داری با آماربرداری صددرصد نشان داد. نتایج برآورد شاخص E%2 ×T برای منطقه مورد بررسی برای هر دو مشخصه تعداد در هکتار و تاج پوشش برای خط نمونه 25 متری کمترین مقدار به ترتیب (82/19038) و (9/958337) به دست آمد. همچنین نتایج برای هر دو مشخصه مذکور نشان داد که میزان این شاخص برای مشخصه تعداد در هکتار تراکم 120-60 مترمربع در هکتار و با طول خط نمونه 75 متر و برای مشخصه تاج پوشش تراکم کمتر از 60 و طول خط نمونه 50 متر دارای بیشترین دقت است. در نهایت نتایج نشان داد در صورت استفاده از روش نمونه برداری خطی بدون طبقه بندی تراکم و نیز در حالتی که این روش با طبقه بندی منطقه از نظر تراکم همراه باشد نتایج متفاوتی برای منطقه مورد پژوهش حاصل می شود.

    کلیدواژگان: تاج پوشش، تعداد درختان در هکتار، خط نمونه، دقت نمونه برداری، شاخص E%2 ×T
  • نوید نعیمیان، محمدهادی معیری*، محمدرضا شهرکی، نوبخت سبحانی صفحات 139-154

    امروزه خروج دام از جنگل های شمال کشور چالش ها و مشکلات محیطی و اجتماعی در مدیریت حفاطتی جنگل به وجود آورده است. به طوری که حضور مجدد دام و دامداران به جنگل ها به دلایل مختلف را به دنبال داشته است. تحقیق حاضر به دنبال تحلیل پیشران های کلیدی موثر بر بازگشت مجدد دام در جنگل های استان گلستان انجام شد. جامعه نمونه در این پژوهش را 20 نفر از دامدارانی که مجددا به جنگل بازگشته اند تشکیل داده و به صورت هدفمند انتخاب شدند. پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار میک مک به تحلیل 27 شاخص مستخرج از روش دلفی پرداخته شد. نتایج حاصل از پراکندگی شاخص ها در محور تاثیرگذاری و تاثیرپذیری، بیانگر ناپایداری سیستم خروج دام از جنگل های استان و ساماندهی آن است که بر این اساس پنج متغیر مورد شناسایی قرار گرفت. یافته های به دست آمده از ماتریس اثر- وابستگی مستقیم و پراکندگی شاخص ها نشان داد که عدم اجرای دقیق مفاد طرح در جنگل، عدم پشتیبانی سازمان های دولتی در محل اسکان، عدم ایجاد فرصت سازی شغلی جایگزین و تنوع سازی منابع درآمدی، نبود چراگاه های طبیعی برای دام و گرانی نهاده های مکمل، پرداخت نشدن به موقع حقوق افراد مشمول طرح توسط دولت، شیوه نامه ها و دستورالعمل های متعدد مغایر با طرح، عدم برنامه ریزی صحیح در اسکان دام و دامسراها، به عنوان مهم ترین شاخص های تاثیرگذار و استراتژیک در بازگشت مجدد دام به عرصه های جنگلی شناخته شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، تدوین و تهیه سند تحول 10 ساله در راستای ساماندهی خانوارهای جنگل نشین اسکان داده شده، مهم ترین پیشنهاد با رویکرد آینده نگری به موضوع مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: جنگل، جنگل نشین، دام، دامسرا، مدیریت
  • حسن فرامرزی*، سعید شعبانی، اکرم احمدی صفحات 155-167

    جهت اداره جنگل ها و بهره برداری بهینه و پایدار از جنگل آگاهی از اطلاعات حجم توده سرپا ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه، آماربرداری به صورت تصادفی سیستماتیک به تعداد 186 پلات 10 آری دایره ای شکل در جنگل آموزشی و پژوهشی دارابکلا ساری انجام پذیرفت و حجم هر یک از این پلات ها بدست آمد. در گام بعد، با استفاده از نقشه ی توپوگرافی، لایه های فیزیوگرافی منطقه تهیه و با استفاده از تصویر LISS-III ماهواره IRS-P6 با اندازه تفکیک 5/23 مشخصه های پوشش گیاهی تهیه گردید. پس از تهیه لایه های فیزیوگرافی و مشخصه های پوشش گیاهی، مقدار آن ها برای تمام پلات ها محاسبه شد. سپس با در نظر گرفتن این متغیرها و با استفاده از دو روش پرسپترون چند لایه شبکه های عصبی و رگرسیون چندگانه مدل سازی صورت گرفت. نتایج نشان داد که مدل خطی چندگانه با مقدار 75/0 =R2  و 3/0  = RMSE تغییرات حجم در منطقه را با دقت بالاتری توانست مدل سازی نماید. از نتایج این تحقیق می توان در برنامه ریزی های مدیریتی و به عنوان یکی از عوامل اثرگذار در طراحی مسیرهای چوبکشی و جاده های جنگلی استفاده نمود، به گونه ای که مناطق دارای حجم بیشتر تحت پوشش بیشتری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مدل سازی حجم توده سرپا، رگرسیون خطی چندگانه، سنجش از دور، شبکه ی عصبی مصنوعی، پرسپترون چند لایه
  • مینا تقی زاده*، فاطمه اصغری، موسی سلگی، علی خدیوی صفحات 168-181

    گونه های درختچه گز در مناطق استپی و شوره زار گسترش دارند. این گونه با سخت ترین شرایط اقلیمی سازگار شده است و به همین دلیل در خشک ترین نقاط ایران پراکنش دارد. در ایران به ندرت از گیاهان بومی در فضای سبز شهری استفاده می شود. در نتیجه شناسایی گیاهان بومی که توانایی زینتی شدن را دارد، علاوه بر زیبایی می تواند از فرسایش خاک جلوگیری کند. در این پژوهش، 60 ژنوتیپ درختچه گز از 11 منطقه در استان مرکزی در بهار و تابستان، مورد بررسی و خصوصیات مورفولوژیکی بر اساس صفات کمی (بر اساس کددهی) و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. طول گل آذین روی ساقه سال جاری، تعداد خوشه گل در هر ساقه، طول خوشه گل، رنگ ساقه سال جاری، قطر ساقه یک ساله، رنگ گل، عادت رشدی درخت، قطر شاخه اصلی، طول شاخه اصلی، تراکم شاخه، تراکم برگ، انعطاف پذیری شاخه و غیره مورد بررسی قرار گرفت. بهترین زمان اندازه گیری در اواخر فروردین تا اوایل خرداد ماه بود. بر اساس نتایج تنوع زیادی بین صفات کمی و کیفی مورد مطالعه وجود داشت که نشان دهنده ژرم پلاسم غنی این استان می باشد. جهت انتخاب گیاهان بومی در منظر شهری باید به دنبال گونه هایی با نیاز آبی کم، نیاز به مراقبت کمتر و با پتانسیل زینتی زیاد بود. بیشترین همبستگی مثبت بین قدرت رشدی درخت با تراکم درخت و بیشترین همبستگی منفی بین قطر خوشه گل با رنگ ساقه یک ساله بود. ژنوتیپ خسبیجان از جهت دارا بودن صفات مناسب مانند بلندترین طول گل آذین، حالت ایستاده درخت، تراکم شاخ و برگ زیاد می تواند به عنوان درختچه ای با کاربرد زینتی در فضای سبز معرفی شود.

    کلیدواژگان: تنوع، درختچه، فضای سبز، گیاه زینتی، مورفولوژی، همبستگی
  • مرتضی قبادی*، معصومه احمدی صفحات 182-193

    تغییرات کاربری/پوشش زمین یکی از عوامل اصلی در تغییرات محیط زیست است. این تغییرات به طور مستقیم بر ارزش خدمات اکوسیستمی تاثیر می گذارد. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی اثر تغییر کاربری/پوشش سرزمین در حوزه کشکان بر خدمات اکوسیستمی آن است. این تحقیق در سه مرحله شامل تجزیه و تحلیل تغییر پوشش زمین، پیش بینی تغییر آن و ذخیره و ترسیب کربن انجام گرفت. از تصاویر ماهواره ای لندست سنجنده های TM، ETM+ و OLI برای تهیه نقشه های پوشش زمین در سه دوره زمانی 1370، 1385 و 1400 استفاده شد. در محیط نرم افزار TerrSet، از مدل ساز LCM برای پیش بینی تغییر پوشش زمین در سال 1430 و از مدل ساز ESM برای ذخیره و ترسیب کربن استفاده گردید. داده های مربوط به میزان کربن موجود در منابع ذخیره کربن از گزارش های IPCC استخراج شد. صحت سنجی با استفاده از ماتریس خطا ارزیابی شد. نتایج نشان می دهد که اکوسیستم های جنگلی بیشترین تغییرات پوشش زمین را داشته اند و بیشترین نقاط داغ از دست دادن کربن در جنگل هاست. در سال 1370 حدود 35/44 درصد از مساحت منطقه معادل با 8/4113 کیلومتر مربع را اکوسیستم های جنگلی تشکیل می دهد، در حالی که در سال 1400 به 26 درصد معادل با 7/2411 کیلومتر مربع کاهش یافته است. بر اساس سناریوی آینده پژوهی در سال 1430، حدود 8/1205 کیلومتر مربع از مساحت حوضه را اکوسیستم های جنگلی تشکیل می دهد و بین سال های 1400 تا 1430 حدود 158000 میلی گرم کربن آزاد خواهد شد. نتایج می تواند توسط برنامه ریزان و مدیران محیط زیست برای بهبود و حفاظت از پوشش های طبیعی منطقه، به ویژه جنگل ها برای حفاظت از خدمات اکوسیستم و تداوم آن ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی محیط زیست، سیمای سرزمین، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدیریت اکوسیستم
  • مازیار حیدری*، محمد متینی زاده، مهدی پورهاشمی، الهام نوری، فاطمه کنشلو صفحات 194-206

    بیشترین تجمیع عناصر غذایی ماکرو در برگ درختان صورت می گیرد و تغییر عناصر غذایی برگ درختان تحت تاثیر زوال و سرخشکیدگی، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار مدیران جنگل قرار می دهد.  هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات عناصر غذایی برگ در درختان سالم و دارای سر خشکیدگی در جنگل های شهرستان های مریوان و سروآباد در استان کردستان است. برای انجام پژوهش، سایت های گاران (دارای زوال در شهرستان مریوان) و دزلی (توده شاهد و سالم در شهرستان سروآباد) در نظر گرفته شدند. در هر دو رویشگاه، درختان در دو دامنه شمالی و جنوبی انتخاب شدند. در توده های زوال، 5 درخت سالم و 5 درخت سرخشکیده (درکل 30 درخت شامل 10 درخت در توده شاهد و 20 درخت در توده های زوال) انتخاب و شماره گذاری شدند. نمونه برداری برگ درختان در هفته اول مرداد سال های 1398 و 1399 انجام شد و از هر درخت 20 برگ (از چهار جهت تاج) به عنوان یک نمونه مرکب برگ تهیه شد. نمونه های برگ خشک و آسیاب شده و با استفاده از روش هضم تر، درصد عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم آنها اندازه گیری شد. با توجه به نرمال بودن داده ها، برای تحلیل آنها از آزمون های پارامتری تجزیه واریانس یک طرفه، دانکن و  t جفتی استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار نیتروژن در توده های درگیر زوال بیشتر از توده شاهد بود و برای عناصر فسفر و پتاسیم، مقدار این عناصر در توده شاهد بیشتر از توده درگیر زوال و دارای سر خشکیدگی بود. بیشترین کاهش نیتروژن و فسفر در درختان سرخشکیده در دامنه شمالی و جنوبی مشاهده شد و آزمون تجزیه واریانس یک طرفه تایید کننده معنی دار بودن اختلاف عناصر پتاسیم (سال 1398) و فسفر (سال 1399) در شش گروه درختان مورد پژوهش بود. از سوی دیگر، تغییرات عناصر غذایی از نمونه های برگ سال 1398 به 1399، برای نیتروژن و فسفر دارای روند نزولی و برای پتاسیم دارای روند افزایشی بود و آزمون t جفتی، تاییدکننده معنی داری بودن تغییر عناصر غذایی برگ درختان در دو سال متوالی بود. به کاهش عناصر فسفر و پتاسیم در توده های جنگلی دارای سر خشکیدگی در کوتاه مدت اقدام به محلول پاشی عناصر غذایی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) شود و در بلندمدت با احیا و توسعه جنگل همراه و به کارگیری سامانه های سطوح آبگیر و قرق زمینه احیاء اکوسیستم فراهم شود.

    کلیدواژگان: نیتروژن، عناصر غذایی برگ، سر خشکیدگی درختان، نمونه های برگ، توده شاهد
|
  • Seyed Ali Sadeghi Sangdeh, Mohamad Reza Tatian*, Reza Tamartash, Hamid Reza Naseri Pages 1-16

    Intense grazing of rangeland is one of the most important factors affecting rangeland degradation, which causes soil compaction, increased runoff, weakening and degradation of vegetation, and changes in rangeland species composition, and ultimately affects forage and livestock production. The present study was conducted to investigate the different intensities of cattle and sheep grazing and integrated livestock grazing and compare it with rangeland grazing conditions in the pastures of Halichal, Mersark, Shesh Jouleh and Bozkaleh Besout in Savadkuh city. For this purpose, in each of the studied areas, the standard plot of the modified Vitaker was established in two replications and soil samples were taken from a depth of 0-20 cm and transferred to the laboratory. All data analysis was performed in SPSS version 23 software. The results showed a significant difference in moisture, clay percentage, nitrogen, potassium, electrical conductivity (EC) and phosphorus. The highest amount of Nitrogen (0.86 ppm), Potassium (3 ppm), and electrical conductivity (EC, 6.93 ds/m) were observed in the integrated grazing area and the highest percentage of moisture (5.19%) was observed in the enclosed area. While the maximum amounts of Phosphorus (5.51 ppm) were obtained in the area under intense grazing of cattle and the maximum amounts of clay (15.19%) in the area under intense grazing of sheep. According to the results, exclosure had no significant effect on Organic Matter, Organic Carbon, Calcium, Magnesium, Sodium, pH, bulk density and CEC.

    Keywords: Grazing intensity, Livestock grazing, rangeland destruction, soil quality, summer rangeland, Savadkouh
  • Maryam Pasalar, Bahram Amiri*, Forood Bazrafshan, Mahdi Zare, Mohammad Yazdani Pages 17-29

    The global approach in agricultural production is to increase the quantitative and qualitative yield of plants through management methods such as the use of organic fertilizers and reducing the use of chemical fertilizers. This experiment was conducted as a split factorial arrangement with three replications in two folds in Bandarabbas during 2018 and 2019. The main factor included irrigation intervals at three levels (irrigation 80, 60, and 40% of field capacity) and the subfactor was different fertilizer sources at three levels (poultry manure, sheep manure, and chemical fertilizer based on the results of soil and plant test) and different species of Atriplex (A. canascens, A. leucoclada and A. lentiformis). The results showed that increasing drought stress increased ion and malondialdehyde leakage and decreased relative leaf water content and leaf chlorophyll content of Atriplex. In irrigation of 60 and 40% of field capacity, the use of poultry and sheep manures reduced ion and malondialdehyde leakage of leaves. At 40% of field capacity, plant height in poultry and sheep manures increased by 28% and 38% compared to chemical fertilizer. Also, in 40% of field capacity, biological yield in poultry and sheep manures compared to chemical fertilizer showed a 4 and 8% increase. Increasing the total phenol content in sheep manures compared to chemical fertilizer in irrigation was 40% of field capacity. Overall, the results showed that the use of organic fertilizers by improving physiological traits to some extent increased the resistance to drought stress. Also, in drought stress conditions, organic fertilizers were more effective than chemical fertilizers. In general, based on the findings of this research, it can be concluded that the use of organic fertilizers in order to provide all or part of the nutritional needs of Atriplex maintains the optimal yield of Atriplex plants under water stress conditions.

    Keywords: Soil fertility, Forage, Yield, Nutrition management
  • Mahboobeh Abbasi*, Mohammad Jafary, Vahid Pairevand Pages 30-44

    Identifying environmental factors affecting the habitat preference of medicinal species is a fundamental and valuable action for cultivation and domestication and reducing the pressure on natural resources is a fundamental and valuable action. This study was performed with the purpose of investigate the most important ecological factors affecting the habitat of Stachys lavandulifolia Vahl in eastern Alamut rangelands located in Qazvin province. For this purpose, the maximum entropy in MaxEnt software was used. Species presence points were recorded in field operations. Also, in the habitats of this species, soil samples were collected by random-systematic method (4 transects and 72 soil samples). soil variables were measured in the laboratory. Geostatistical methods were used to make maps of soil variables. Finally, 19 environmental variables maps were entered into MAXENT software including soil, climatic and physiographic. Based on the results, the accuracy of the habitat suitability map was 95%, Also, the most influential environmental factors on the habitat suitability of this species are soil magnesium (0.3-1.3 mM), organic matter, average annual rainfall (more than 400 mm), average annual temperature, altitude (up to about 3100 m). The optimal habitat of this species has been in soils with heavy texture, low electrical conductivity and neutral acidity (7.5) in this region. Also, increasing soil potassium has a positive effect, and increasing the soil sand and lime have a negative effect on the establishment of this species. The results showed that the favorable areas for the growth of the studied species is 5599.67 hectares, which covers 7.93% of the total study area.

    Keywords: Maximum Entropy, MaxEnt software, Stachys lavandulifolia Vahl, Geostatistical, Alamut Sharghi rangeland
  • Kambiz Abrari Vajari*, Babak Pilehvar Pages 45-56

    The current research is based on the existing ecological conditions in the Zagros forests and knowledge of the response of forest trees to these conditions and the purpose of this study is to investigate the effect of topographic factors, tree characteristics on of fine roots biomass of gal oak (Quercus infectoria Oliv.) and also to compare the amount of nitrogen, phosphorus and potassium in the fine roots of trees in the Shineh region, Lorestan province. Initially, random and regular sampling method used with 100×100 meters of statistical network. Tree characteristics, including diameter at breast height, crown diameter, height/DBH ratio, also the concentration of the NPK on two altitude classes and also the fine root biomass in three directions, at a depth of 0 - 30, slope 15 - 60% and altitude of 1300 - 1500 meter above sea level were measured. The results showed that depth and geographical directions had significant effect on the fine roots biomass. This biomass is greater at a depth of 15-30 cm and in the east direction. Above mean sea level had no significant effect on root biomass. The biomass was greater at a slope of 46-60 percent. Also, crown diameter, height coefficient and amount of NPK have significant effect on root biomass of gal oak. But the DBH and the height of the tree have no significant effect on root biomass. Nitrogen had the highest positive correlation and potassium had the least negative correlation with the amount of fine root biomass. Knowing more about the characteristics of trees according to the state of forest stands can be effective in protection and restoration, especially in their treatment operations.

    Keywords: Nutrients, Oak forest, Tree crown, Tree diameter
  • Amir Mirzaei Mossivand* Pages 57-67

    In order to investigate the effect of different intensities on the quality and quantity of forage in the Bromus tomentellus Boiss species, mountain ranges in the northeastern part of the Delfan city were selected. Three zones with different grazing intensities were selected including the grazing area (reference), medium grazing (key) and heavy grazing (critical). In each region, sampling of surface coatings was done in a systematic randomized way in 30 plots 1*1 square meter during three transects with a length of 100 meters. Vegetation characteristics such as canopy cover and density were calculated and then the production per unit area was calculated by cutting and weighing method. The aerial parts of B. tomentellus, in each treatment, were used to harvest 60 plant aerial parts and transferred to the laboratory. In the laboratory, the samples were dried in the oven at 65 °C and milled and chemical decomposition was performed on them. Analysis of variance and Tukey test were used for comparison of means. The results showed that the percentage of crude protein, potassium, phosphorus, calcium, digestible dry matter and metabolic energy, density, crown cover, and production of the species studied were significant in the areas of grazing, medium grazing and heavy grazing (P <0.01). In both heavy and medium grazing treatments, the protein decreased by 28% and 8%, respectively. Also, potassium, phosphorus, calcium, digestible dry matter and metabolic energy in two treatments under the grazing have a significant decrease compared to the exclosure area. The amount of production, density and canopy in the key area (17, 16 and 31 percent, respectively) and the critical area (42, 69 and 68 percent respectively) are lower than the reference area. The result of this study showed that heavy and medium grazing would reduce the quality and quantity of B. tomentellus species.

    Keywords: Animal Grazing, Nutritional Allocation, B. tomentellus, Delfan
  • Maziar Haidari*, Hassan Jahanbazi Goujani, Mehdi Pourhashemi Pages 68-78

    Oak mortality is one of the most important management problems in the Zagros forests and the first signs of oak mortality appear in the canopy of trees. The aim of this study was to investigate the trend of oak mortality in trees with different crown-dimensions in the forests of Baneh County (northwest of Kurdistan province). For this study, four sites in the northern slopes (Saraki and Mirhesam sites) and southern (Belveh and Gandman sites) in Baneh county were selected. At each site, floating sample plots (with 100 trees) were selected and the trees were numbered and measured (two large and small diameters of tree crowns). The crowns of the trees were divided into eight classes. At the end of summer of every year (2019 and 2020), the status of trees in the five oak mortality class was reviewed and recorded. The weighted average of decay codes was used to compare the rate of decline in two consecutive years and Wilcoxon non-parametric test was used to compare the decline codes in the crown area classes in two consecutive years. The results of Wilcoxon test showed that in the four sites studied, there was a significant difference between the decline codes from 2019 to 2020. At Sarki and Belveh sites (oak mortality site), the most oak mortality was observed in the crown and 11 and 17 m2 crown classes. In control sites (Mirhesam and Gandman), the highest increase of oak mortality trees was observed in the 5 and 11 m2 crown classes. The results of oak mortality weight of four stands, showed that the highest increase in oak mortality was observed in the 11 m2 crown classes of Sarki site (with 0.67 increase) and 5 m2 classes in Belveh (with 0.33 increase, respectively) and the highest oak mortality in the southern slope. In order to manage forest stands in the study area, it is suggested to focus the breeding operation and remove the dried branches on small to medium-sized trees (trees with a canopy up to 25 m2) and the decay trend of oak trees in the study area be monitored.

    Keywords: oak mortality, monitoring, canopy area classes, dieback trees, Northern Zagros forests, forest stands
  • Roya Abedi*, Leila Soleimannejad Pages 79-92

    Ecophysiography is the geography of the earth and the relationship between physiography and the ecosystem. Ecophysiography is a basis for planning processes to study the characteristics of terrestrial systems concerning the interactions between terrestrial physiography and living organisms. Due to the current state of ecosystems and the increase in natural disasters for ecosystem sustainability, the assessment of ecophysiographic features provides a basis for solving ecosystem problems to provide better ecosystem services. The environment has an important role in determining the affecting factors of the spread, distribution, and survival in forest communities. Therefore, the present study analyzed the relationship between the quantitative characteristics of trees and physiographic factors in slope aspects and elevation ranges. In this study, the data was prepared in six square sample plots with dimensions of 100 m ×100 m in oak and hornbeam-dominated stands in three altitude ranges from 1200 to 1600 meters above sea level and in two slopes aspects. The plots are selected from fully protected areas to minimize the effects of human degradation. The diameter at breast height, total height, and large and small diameters of the canopy of all trees were measured. The parameters of basal area (cm2), canopy area (m2), and average canopy diameter (m) of trees calculated in each sample plot. Statistical tests included analysis of variance and comparison of means performed by Tukey test at the significance level of 0.05 to investigate the effect of elevation and independent t-test to evaluate the effects of geographical aspects in R software. The results showed that the elevation and the slope aspects have not significantly affected the trees’ diameter and basal area (p>0.05), but there was a significant difference in tree height, average canopy diameter, and canopy area (p≤0.05). The northwest slope was more homogeneous in all the studied features, but the changes were more in the northeast slope. The height and canopy of trees from the valley to the peak increased significantly (p≤0.05). There was a significant correlation between the diameter and the basal area, and the canopy area and the average of the canopy diameter (p≤0.05). The study showed that the ecophysiographic factors (including elevation and slope aspect) affected some quantitative characteristics of oak-hornbeam stands in Arasbaran, and the trees had significant changes under the influence of these factors and due to the nature of the tendency to adapt to the environment.  The size of the trees in the top, slope, and valley in the northwest slope was homogeneous, and in the northeast slope from the valley to the top, the trees had larger sizes. This situation also existed for the basal area of trees. But in the northwest direction, they had a larger crown area in the slopes of the trees, and in the northeast direction, the peak trees had a larger crown area. These two regions did not have significant differences in crown characteristics. The trees in these two regions were similar in terms of crown dimensions.

    Keywords: Arasbaran, Ecophysiography, Quantitative parameter, Plant community
  • Molook Royan*, Adel Sepehry, Hossein Barani, Ali Afshari Pages 93-105

    The Moroccan locust (Dociostaurus maroccanus Thunberg) is one of the most important species of locusts in Iran and many parts of the world, which causes great damage to pastures and agricultural products every year. Since a main part of the life cycle of this insect is spent in pastures, recognizing the relationship between locusts and plant properties are important in the rangeland management and locust control programs. The Qaraqar-Bozorg region in Golestan province is one of the centers of Moroccan locusts, parts of which are attacked by this pest every year. The present study - It was done in April 2019- investigates the relationship between Moroccan locust density and biophysical properties of the main vegetation types in this region. Moroccan locust densities were estimated using randomly-systematic plotted samples of 1 square meter at three sites of (without, medium and high locust density) in Qaraqar-Bozorg rangelands. Plant properties based on main vegetative forms (grass and forbs) including canopy cover percentage, density and their heights were estimated in each plot. The correlation between quantities of main vegetative forms and locust density was then tested using Pearson correlation coefficient. The results showed a significant positive correlation between locust densities and the canopy cover percentage, density and height of the grass vegetative forms (with coefficient of determinations of 0.41, 0.45 and 0.34, respectively). Results also showed that Moroccan locust prefers habitats that grasses are dominant. Care should be taken in interpreting the results merely based on the preference of vegetation types by Moroccan locust. It seems the combined effect of environmental factors in dominated grass habitats such as soil texture, moisture availability and shade cast might have an effect on the preference of grass habitats by Moroccan locust in the study area. This results can be useful in planting projects or rangeland improvement, as well as in control programs of Moroccan locust and in finding highly infested areas with this pest.

    Keywords: Plant pests, locust outbreak, fight with plant pests, rangelands management
  • Mehrdad Zamanpoore*, Mojtaba Pakparvar, Ahmad Hatami, Atekeh Zahirian Pages 106-126

    Understanding ecosystems and their zonation based on their characteristics and sensitivities is an essential step in protecting natural resources and the sustainability of their habitats. The Mediterranean Wetland Habitat Classification System (MEDWET) is used to identify Bakhtegan wetland, Fars Province, Iran, by hierarchical classification of their habitats, in which they are identified and demarcated by dominant vegetation, soil, and hydrology. Remote sensing methods are used to obtain the maximum possible information with the least fieldwork. The data for the water regime were obtained from seasonal satellite images (1997 to 2009) and their analysis in GIS using ArcGis software. Field visits and sampling were performed for sections with little or no information, such as wetland plants and lake bed profiles. After identification, plant samples were classified based on life cycle (annual or perennial), and habitat (submerged or submerged). The digital layers of all information were stacked in ILWIS software to separate different habitats. Habitats were designated with international identifiers, and a habitat zoning map was prepared. A total of 51 different habitats were identified, the most important of which were lacustrine – littoral – emergent – nonpersistent - intermittently flooded - polysaline LLENIP, (607100 m2), water surface - salt crust - intermittently flooded – mesosaline, LLOAIM (154561200 m2), non-vegetated - salt crust - seasonally flooded – mesosaline, LLSASM (15790400 m2), and palustrine - nonvegetated - salt crust - seasonally flooded – mesosaline, P-SASM (25967300 m2), and salt crust - Intermittently flooded – mesosaline, P-SAIM (20503100 m2). The result of this research and the resulting map is the first step for recognizing sensitive and vulnerable areas of the wetland, and further planning for utilization management and protection of the ecosystem, especially the aquatic plant communities.

    Keywords: Aquatic ecosystems, Bakhtegan, Habitat classification, Medwet, Plant communities, Protection
  • Nastara Nazariani*, Asghar Fallah, Hamed Naghavi, Hamid Jalilvand Pages 127-138

    Considering the current state of the Zagros forests and the necessity of using information related to quantitative characteristics in the management of these forests, it is essential to prepare more accurate information so that the control of this area can be done more accurately. One of the ways to obtain statistical information is linear sampling (transect.( In this regard, the present study aims to compare the efficiency of the length of transects with the inventory method and to investigate the performance of this method in forests with different densities.
    To carry out the present research, taking into account the area and topography of the region, a square survey grid with dimensions of 100 x 100 meters was used in the customary forests of Olad -Ghobad located in Lorestan province. Then 30 one-hectare plots were implemented in the area and fully surveyed. In the next step, transect sampling was performed in two modes using tree position simulation in GIS. In the first step, transects with lengths of 25, 50, 75, 100, and 125 meters were harvested inside each one-hectare plot. Then, the quantitative characteristics of the trees that were placed along the desired tracts, such as two diameters perpendicular to each other, were measured. In the second stage, the forest area was divided into three classes low density, medium, and dense, and again transects with the studied lengths were created again. Quantitative characteristics of trees were measured on transects in each class. The results of characteristics comparing the number of trees per hectare and canopy cover showed no significant difference between different transect lengths with a full inventory. The results of estimating the E%2×T index in the study area showed that for both characteristics of the number of trees per hectare and canopy cover, a 25-meter transect with values of (19038.82) and (958338.9) have the highest precision, respectively. The results showed that the value of this index has the highest accuracy for medium numbers in hectare with 75 m transect length, and low canopy covers with transect length of 50 m.

    Keywords: Canopy cover, Density, Index E%2 ×T, Number of trees per hectare, Sampling precision, Transect
  • Navid Naeimian, Mohammadhadi Moayeri*, Mohammadreza Shahraki, Nobakht Sobhani Pages 139-154

    Today, livestock outflows from the forests of the north of the country have created environmental and social challenges and problems that have caused concern to natural resource policy makers.  The re-emergence of livestock and ranchers illegally in the forests for various reasons has created disputes and tensions with conservation systems. In this regard, the present study was conducted to analyze the key drivers affecting the return of livestock in the forests of Golestan province. The sample population in the study consisted of 20 ranchers returning to the forest and were purposefully selected. After collecting information, using the cross-effects technique and using MicMac software, 27 indices extracted from the Delphi method were analyzed. The results of the dispersion of indicators in the axis of impact and effectiveness, indicate the instability of the livestock exit system from the forests of the province and its organization, based on which five variables were identified. Findings obtained from the effect-matrix direct dependence and dispersion of indicators showed that the lack of accurate implementation of the provisions of the plan in the forest, lack of support from government agencies in the area of ​​housing, lack of alternative job opportunities and diversification of income sources, lack of pasture Natural resources for livestock and the high cost of complementary inputs, non-timely payment of salaries by people subject to the plan by the government, various procedures and instructions contrary to the plan, lack of proper planning in housing and livestock farms, as the most important effective indicators and Strategies were evaluated in the return of livestock to forest areas. According to the obtained results, the compilation and preparation of a 10-year transformation document in order to organize the settled forest households is the most important proposal with a forward-looking approach to the subject under study.

    Keywords: Forest, Forest Dweller, Livestock, Ranch, Management
  • Hassan Faramarzi*, Saeid Shabani, Akram Ahmadi Pages 155-167

    In order to manage the forests and optimal and sustainable utilization of the forest, it seems necessary to know the information on the volume of the residual stand. In this study, a systematic randomized inventory was carried out in 186 circular 10-acre plots in the educational and research forest of Darabkola, Sari, Golestan, Iran and the volume of each plot was obtained. In the next step, the physiographic layers of the area were prepared using the topographic map and the vegetation characteristics were prepared using the LISS-III image of the IRS-P6 satellite with a resolution of 23.5. After preparing physiographic layers and vegetation characteristics, their value was calculated for all plots. Then, regarding these variables and using two methods of multilayer perceptron neural network and multiple regression model, modeling was done. The results showed that the multiple linear model could model the volume changes in the region with higher accuracy (R2=0.75 and RMSE=0.3). The results of this research can be used in management planning and as one of the effective factors in the design of logging routes and forest roads so that areas with larger volumes are covered more.

    Keywords: Modeling of residual stand volume, Multiple linear regression, Remote sensing, Artificial neural network, Multilayer perceptron
  • Mina Taghizadeh*, Fatemeh Adsghari, Mousa Solgi, Ali Khadivi Pages 168-181

    Tamarix sp. Shrub species are extended in steppe and salt marsh areas. These species have adapted to the most hard climatic conditions. Therefore, it is distributed in the driest regions of Iran. The native plants are rarely used for landscape in Iran. So, identifying native plants that has the potential to be ornamental, in addition to the attractiveness of landscape can prevent soil erosion. In this study, 60 Tamarix genotypes from 11 regions in Markazi province were studied during spring and summer and subsequently morphological characteristics were evaluated based on quantitative and qualitative (as codding) traits. Inflorescence length on current shoots, number of flower clusters per shoot, flower cluster length, current shoot color, annual shoot diameter, flower color, tree growth habit, main branch diameter, main branch length, branch density, leaves density, branch flexibility, etc. were studied. The best time for measurement of traits was in late April to early June. Based on the results, there was an excessive diversity between the quantitative and qualitative studied characteristics, which reflected the rich germplasm of this province. In order to choosing native plants in the urban landscape, one should look for species with low water requirements, less maintenance and high ornamental potential. The maximum positive correlation was obtained between tree growth vigor and tree density and the maximum negative correlation was observed between flower cluster diameter and annual stem color. Khosbijan genotype could be introduced as a shrub with ornamental use in landscape due to their appropriate morphological traits such as the longest inflorescence, upright tree form, high density of foliage and brunches.

    Keywords: variation, shrub, landscape, ornamental plant, morphology, correlation
  • Mor Ghobadi*, Masoumeh Ahmadi Pages 182-193

    Land use/cover change is one of the main factors in environmental changes. The changes directly affect the value of ecosystem services. The purpose of this research is to evaluate the effect of land use/land cover change in the Kashkan area on its ecosystem services. This research was carried out in three stages, including the analysis of land cover changes, prediction of changes, and carbon storage and sequestration. Landsat satellite images of TM, ETM+, and OLI sensors were used to prepare land cover maps in three periods of 1370, 1385, and 1400. In the TerrSet software environment, LCM modeler was used to predict land cover change in 1430 and ESM modeler was used for carbon storage and sequestration. Carbon storage data were extracted from IPCC emissions. Validity was evaluated using an error matrix. The results show that forest ecosystems have had the most land cover changes and the most hot spots of carbon loss are in forests. In 1370, about 44.35% of the area, equivalent to 4113.8 square kilometers, was made up of forest ecosystems, while in 1400, it decreased to 26%, equivalent to 2411.7 square kilometers. According to the future study scenario in 1430, about 1205.8 square kilometers of the area will be forest ecosystems, and between 1400 and 1430, about 158,000 mg of carbon will be released. The results can be used by environmental planners and managers to improve and protect the natural covers, especially forests, to protect ecosystem services and their continuity.

    Keywords: Land use, cover, ecosystem services, remote sensing, geographic information system, Kashkan basin
  • Maziar Haidari*, Mohamad Matinizadeh, Mehdi Pourhashemi, Elam Noori, Fatemeh Keneshloo Pages 194-206

    Most macronutrient accumulation occurs in tree leaves and there is a strong relationship between leaf nutrient change and tree decline. The aim of this study was to investigate the changes in leaf nutrients in healthy and withered trees in the forests of Marivan and Sarvabad county in Kurdistan province. For this purpose, Garan (Marivan) with declining trees were selected as unhealthy site, while Dezli (Sarvabad) was determined as a control site containing heathy trees. In both sites, trees were selected on the northern and southern slopes, where five healthy trees and five withered trees (totally, 30 trees including 10 trees in control and 20 trees in declining stands) were selected and numbered. 20 leaves were harvested from the four sides of a tree crown in the first week of August 2019 and 2020. The concentrations of nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K) were measured using digestion method. Due to the normality of the data, one-way analysis of variance, Duncan and paired t-test were used to analyze these data. The results showed that the amount of N in the decline site was higher than that in the control site. In contrast, leaf P and K contents in tress of control was significantly higher that decline stands. and potassium elements, the amount of these elements in the control mass was higher than the decaying mass and had drought. The highest reduction of N and P were observed in withered trees in the northern and southern slopes and one-way analysis of variance test confirmed the significance of the difference between K (2019) and P (2020) in the six groups of studied trees. On the other hand, changes in leaf nutrients between 2019 and 2020 demonstrated a decreasing trend for N and P and an increasing trend for K, where the paired t-test confirmed the significant change in nutrients of tree leaves in two consecutive years. To improve P and K in decline trees, foliar application of these macronutrients could be suggested in a short-time period, and in the long run, susceptible ecosystems should be rehabilitated by reforestation with rainwater catchment system and protection systems.

    Keywords: Nitrogen, Leaf nutrients, Withered trees, Leaf samples, Control stand